Vår uppfödning/ Our breed

Meet MyOwn's kullar /
Meet MyOwn's litter
s

Formel 1 kullen 2012-11-24
Oxfords's Ewe Zig Zag Zoom "Zoomie" x LPI LPII SE AG (HOPP) CH Meet MyOwn Corvina Veronesa "Luna"
Här kan du följa upp deras avkommor, med foton och information
/


Oxford's Ewe Zig Zag Zoom "Zoomie"

LPI LPII SE AG (HOPP) CH Meet MyOwn Corvina Veronesa "Luna"

JCH SAR Rising Sun Jago "Jago"

SE VCH Meet MyOwn Chardonnay "Kanel" SphI

Legends StarN Angel Sanctuary "Teddy"

SUCH NORDUV-02 Meet MyOwn Seadra "Seadra" SphI

Malpaso's Timber of Los Suenos "Timber"

SUCH NORDUV-02 Meet MyOwn Seadra "Seadra" SphI
See more photos of Duke!

Deep Blue Spirit "Duke", Tyskland

See more photos of Ethan!
ASCA HOF ~ Canadian HOF
ASCA Am Can Ch Blue Isle The Critics Are Raving JHDs STDd
"Ethan"
, Canada

See more photos of Stormy!
Some Kind of Magic's Sandstorm "Stormy", Holland


See more photos of Speedy!
Tres Colores Coronel "Speedy", Finland

Utvecklingen…

…går framåt. Inget revolutionerande nytt, så är det bara, vart vi än vänder oss. Vissa saker kanske vi bara väljer att stå brevid och betrakta, medans en del saker känner jag själv att det är mer eller mindre min skyldighet att haka på. Var inte orolig, jag hade inte tänkt rabbla upp all utveckling som sker ;o) Nej nej, men i min egna lilla uppfödarvärld nu finns det många olika möjligheter att DNA testa hundar mot både det ena och det andra. Det är väl toppen! Att som uppfödare, i den mån det går, ta reda på så mycket som möjligt. Jag är inte ute efter att söka fel på mina hundar. Utan mer eliminera riskerna att föra eventuella deftekter vidare i min framtida avel, en känsla av att det man gör är än mer rätt. Alla är vi väl mer eller mindre eniga om att det finns inga avelsdjur som är perfekta, men varför inte göra det man kan när de finns än mer möjligheter?

Jaa, vad har jag då gjort!?

Joo, i början av 2009 lät jag MDR1 testa (hos Genetic Counselling Services, Holland) Seadra, Diam och Kanel och alla tre är MDR1: +/+ (normal/normal), självklart väldigt skönt. Vilket enligt ASHGI (Australian Shepherd Health & Genetics Institute) har 32% av Australian Shepherds åtminstone en kopia av genen. Läs gärna mer om MDR1. Timber är MDR1: +/+ sedan tidigare. Det här betyder att Seadras två sista kullar är alla MDR1: +/+ genom sina föräldrar.

Sen har jag DNA testat Diam och Kanel mot ärftlig katarakt, PRA, CEA, CH och båda två var helt fria, de bär alltså inte på någon ärftlig gen av dessa ögonsjukdomar och kan därmed aldrig själv utveckla katarakt eller föra den vidare till eventuella avkommor.

Jag har även låtit DNA testa Timber mot CEA och PRA (hos Optigen, USA), han bär inte på någon ärftlig gen av CEA eller PRA.

Allt detta betyder återigen inte att man "får den perfekta hunden" förstås. För mig är (och har) mentaliteten varit det viktigaste utöver de självklara hälsobitarna mm förstås. Så såsom allt annat spelar det ingen roll för mig om en hund har det ena men inte de andra. En hund för mig med världens mest imponerande meritlista, frisk som en nötkärna, men lite kort, inte är "trevlig ", den hunden tilltalar inte mig och min avel, jag väljer lätt bort ett avelsdjur som har den beskrivningen. Då jag övervägande (med undantag på 1 kull) använt mig av utlänska hanar får jag se till andra kvaliteer och ha den blicken och självkritiken för att omvandla hundens eventuella kapacitet om den inte är bevisat meriterad inom något område.

Aussien är en krävande ras som behöver någon form av arbete såsom bruks, lydnad, vallning, räddning, agility, utställning etc men helst någon kombination av dessa. Den har en stor arbetskapacitet och en uthållighet som är enorm. Tycker själv att Aussien passar till det mesta. Inga "rena" sällskapshundar även om den utöver träningen till största delen av dygnet fungerar ypperligt som det också. Men jag njuter så oerhört när jag ser en arbetsglad Aussie arbeta att jag inte skulle kunna ta ifrån dom den enorma lycka det innebär med "jobb", så är ni osäker på om ni kan ge den det aktiva liv den faktiskt behöver är det kanske inte rätt ras.

En tuff, nyfiken och mycket tålig ras som man inte alls får bli förvånad när dom flyger fram i skog och mark, genom kvistar och snår utan att "pipa" till för eventuella "felsteg". Riktiga små "Bulldozers", skulle ibland vilja likna dom av en blandning mellan Rottweiler och Border Collie. Om ni förstår vad jag menar... Nu får vi inte glömma att det är en vallhund och har därmed också oftast starka och snabba reaktioner helt naturligt, vilken Aussie skulle överleva ex en stor tjur om dom stod still vid en eventuell konfrontation? Men när de väl konstaterat vad det nu var som dom reagerade på bör där inte finnas något kvarstående utan glatt gå vidare.

Jag värdesätter mycket stort mentaliteten på hundarna, hundar som fungerar i det samhälle vi faktiskt lever i idag. Jag vill ha glada, sociala vovvar som gillar människor, arbetsglada och vilda. Jaa, jag vill faktiskt att dom skall vara vilda och fulla av energi, mycket att jobba med. Lättlärda hundar på både gott och ont, det gäller hela tiden att vara steget före en Aussie annars överlistar dom en. Man måste vara en stark konsekvent ledare på ett positivt sätt. Sen att bibehålla deras konstruktion i en frisk och sund kropp ser jag som en självklarhet som uppfödare. Att dom sen inte har några problem med att relaxa när dom väl är inomhus eller när det inte händer något är en fin egenskap.

Ett av mina mål i uppfödningen är att bibehålla Aussien som den allroundhund den är.

Rasstandarden / Breed standard